Salute
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Salute Militair verhaal: Liam P. Round

Lee Kirby, Salute Medeoprichter en gepensioneerde legerkolonel interviewde Liam P. Round, veteraan van de Royal Navy en Global Business Development Manager – Critical Power bij DEIF.

Liam P Ronde Militair verhaal

Voordat we dieper ingaan, willen onze lezers je graag een beetje leren kennen. Kun je ons iets vertellen over het ‘achtergrondverhaal’ uit je kindertijd?

Ik was (en ben nog steeds) voetbalgek! Ik had die droom van iedere voetballer, om op het hoogste niveau te spelen. Maar zoals vaak het geval is, beknotte een blessure mijn droom. Hoe hard ik het ook probeerde, de ernstige aard van de blessure was een te groot risico om door te gaan. Ik had ook interesse in sleutelen en was vaak naast het huis van mijn buren te vinden om te leren over auto's, motoren en alles wat bewegende delen had. Ze zouden één keer per week knallen, en de rest van de week die eraan voorafging, zou gericht zijn op voorbereiding. Helaas heb ik nooit de kans gekregen om ze te zien racen vanwege de overvloed aan voetbalconflicten!

En wat doe jij vandaag?

Ik ben de Global Business Development Manager voor Critical Power bij DEIF. DEIF is een bedrijf voor energiebeheeroplossingen met het hoofdkantoor in Denemarken, maar aanwezig op meer dan 27 locaties wereldwijd. Ik ben de schakel tussen eindgebruikers die hun energie-efficiëntie willen verbeteren en de consultants die het energiebeheersysteem ontwerpen om de uptime te maximaliseren. Ik stimuleer ook onze OEM-betrokkenheid op het gebied van generatoren en stroombronnen. Met mijn achtergrond in energieopwekking verbind ik alle drie de energie-elementen om een ​​oplossingssysteem te garanderen in plaats van een systeem.

Kun je ons iets vertellen over je militaire achtergrond?

Ik ben hier in 2001 begonnen. Ik had niet zoveel keus omdat ik niet zo goed was in examens en voetbal buiten de tafel. Als onderdeel van het Youth Training Scheme (YTS) hier in Groot-Brittannië zat ik voor militaire besturen om een ​​militaire carrière te kiezen. Ik heb voor HM Royal Navy gekozen om drie belangrijke redenen: 1) Mijn vader zat bij de marine in de jaren 60 en 70, 2) Je kreeg gegarandeerd een overdraagbare technische carrière, 3) Ik kon vrijwel wanneer ik maar wilde voetballen voor de RN.

Ik koos ervoor om aan de slag te gaan als zogenaamde 'Stoker' of Marine Engineering Mechanic en volgde de basisopleiding bij HMS Raleigh, voordat ik naar de militaire technische universiteit van HMS Sultan ging. Hier heb ik alles bestudeerd, van de fundamentele technische principes van elektrische en mechanische systemen tot loodgieterswerk en houtwerk (hoewel houten schepen na de 1800e eeuw vrijwel buiten dienst waren!). Er werd opgemerkt dat ik een onzin was bij examens, maar sterk was in de toepassing en alles snel kon oppikken.

Vier zeilers waaronder Liam P Round

Mijn eerste schip was het vlootvlaggenschip HMS Invincible uit Refit in Schotland halen, proefvaarten maken en haar vervolgens weer in actieve dienst brengen. Het was een steile leercurve, maar wel een die me voor het leven aan de grond zou houden. Ik werkte onder twee hoofdstokers die me al vroeg begeleidden en me voedden op het gebied van energieopwekking. Hoewel ik moet toegeven dat ik soms een ondeugend padje was, was het dankzij hun begeleiding en begrip dat ik binnen vier jaar een afdeling leidde. Ik herschreef serviceroutines, voerde onderhoudsintervallen uit en selecteerde en/of stelde nieuwe motoren/generatoren in bedrijf. Ik werd ook de enige persoon ooit die twee kapiteinslof kreeg voor werk in tegenspoed.

Hierna stapte ik over naar de Small Ship Fleet, waar ik leiding gaf aan de generatorafdeling en zorgde voor een klein team dat alle mechanische en elektrische elementen beheerde. Dit was mijn eerste kennismaking met leiderschap, maar ik merkte dat ik er goed in gedijde en naar meer verlangde.

Ik heb in 2007 in Irak voor OpTelic gediend, maar op dit punt in mijn carrière besefte ik dat ik de wereld meer kon bieden.

Kunt u het meest interessante verhaal delen dat u tijdens uw militaire carrière hebt meegemaakt? Welke ‘take-away’ heb je uit dat verhaal geleerd?  

Ik was altijd een 'uitdager' of wat soms een 'lagere dekadvocaat' werd genoemd. Ik heb nooit een mening achtergehouden, maar er waren momenten waarop het voor de veiligheid van mijn collega's was en niet voor mijn carrière. Toen ik een probleem had op een onderzoeksschip met een 40 jaar oude dieselmotor, heb ik gebeld om de motoren uit te zetten, uit te zoeken wat er moest gebeuren en ons weer operationeel te krijgen. De volgende dag werd ik voor de technisch officier gesleept om mijn daden uit te leggen en waarom ik een meerdere uitdaagde. Toen we tegen de muur botsten, kregen we gezelschap van de fabrikant SME die verklaarde dat als ik de acties die ik deed niet had uitgevoerd, we zeer waarschijnlijk alle motorcapaciteiten zouden hebben verloren. Ik heb twee lessen geleerd: 1) dat we soms gedurfde beslissingen moeten nemen die op dat moment misschien niet te rechtvaardigen zijn voor superieuren, en 2) als je het niet weet, doe dan niet alsof je dat wel weet.

Denk je dat je ervaring in het leger je heeft geholpen om je voor te bereiden op zaken of leiderschap? Kunt u uitleggen?

Ja. Ik heb drie belangrijke dingen gewonnen. Werkethiek is het eerste dat in je opkomt. Misschien zijn sommigen hiermee geboren, maar ik denk dat het echt belichaamd is in de militaire levensstijl. Om te luisteren en te begrijpen en zich te concentreren op de missie. Kameraadschap was niet alleen een goed gevoel, maar een voordeel waarop je kon vertrouwen, toen en nu. Kritisch denken, snel en onder druk, en het communiceren van vragen of zorgen, zorgt ervoor dat dingen gedaan worden.

Is er iemand die u bijzonder dankbaar bent, omdat hij u heeft geholpen te bereiken waar u nu bent? 

Mijn vader was de eerste grote invloed op mijn leven, en hij legde de basis voor moraal, principes en een werelds perspectief.

Een andere is Chief 'Pony' Moore, met wie ik vier jaar heb samengewerkt. Hij was een kleine maar stoere vakman die zulke hoge eisen stelde dat ik gedwongen werd te groeien en uit te blinken, alleen maar om bij te blijven. Het was niet gemakkelijk om voor hem te werken, maar hij investeerde in mij en motiveerde mij. Ik was zijn ruw geslepen diamant, niet de slimste maar altijd leergierig, en hij was de eerste die mij echt steunde.

Een andere met wie ik nog steeds contact heb, is Dean 'Shep' Sheppard. Zijn wijsheid en vertrouwen hebben mij geleerd dat als de zaken slecht gaan, je jezelf moet afstoffen, ervan moet leren en moet groeien. Een echte, stoere, oude schoolmeester die je erin gooide en tussenbeide kwam als dat nodig was. Hij wist dat je vooruit moet betalen.

Waarom is het zo belangrijk voor u om de militaire gemeenschap en veteranen te helpen deze industrie te betreden? 

Soms hebben we allemaal die helpende hand nodig, een leidende stem, of ergens waar we kunnen identificeren waar onze koekenpannen liggen. In eerste instantie had ik moeite om mensen te vertellen wat ik kan doen, en zeker op een cv, maar via collega's heb ik geleerd hoe ik mijn vaardigheden en ervaring op een betere manier kan presenteren.

Als je een beweging zou kunnen inspireren, welke zou dat dan zijn?

Volledig gratis onderwijs voor iedereen, voor het leven. Ik werk voor een Deens bedrijf dat elke dag onderwijs en leren waardeert. Als staatsburger van Denemarken kunt u gratis een diploma behalen! Dit betekent dat je op elk moment terug kunt gaan naar de hogeschool of universiteit voor een carrièreswitch. Dit laat een voortdurende cyclus van terugverdientijd zien en is iets waar veel landen van zouden moeten leren. Er zijn veel redenen waarom Denemarken een geweldige plek is om te zijn. Ik ben van mening dat iedereen die geld verdient met onderwijs dit alleen moet financieren via partnerschappen of overheidsstimulansen. Niemand zou moeten betalen om zichzelf te verbeteren; elke sector profiteert van degenen die zich graag bij hen willen aansluiten en bereid zijn te leren.

Hoe kunnen onze lezers u online volgen?

https://www.linkedin.com/in/liam-round-42217a206

Salute op LinkedIn

Volg voor nieuws en inzichten

Misschien vind je deze artikelen interessant